Çevik (Agile), Şelale veya Hibrit?

Projelerinizi hangi yaklaşımla yönetmelisiniz? Çevik(Agile), şelale veya hibrit? Hangi metodoloji ilerlemeniz gerektiğine nasıl karar vermelisiniz?

En iyi yaklaşımı belirlemek için paydaşlarınıza bazı temel soruları sorabilirsiniz.

Çevik (Agile), Şelale veya Hibrit?

Çevik (Agile), Şelale veya Hibrit?

John Farlik, ACP®, PMP®, Signature Consultants’ta kıdemli proje yönetimi danışmanı, “Proje yöneticileri, projelerine bir marangozun gibi yaklaşmalıdır: Birden çok araç vardır, ancak başarılı bir sonuca ulaşmak için doğru araçlar doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmalıdır” diyor.

Ancak hangi yaklaşımın benimseneceğini belirlemek, anlaşmazlıklar doğurabilir. Proje yöneticileri, projenin veya projenin bölümlerinin çevik, şelale veya hibrit bir yaklaşıma ihtiyacı olup olmadığına karar vermek için üst düzey bir tartışmaya rehberlik etmelidir.

Hangi yaklaşımın doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olması için paydaşlara sorulacak kilit sorular şunlar olabilir:

 

  1. Bu projenin size faydaları nelerdir?

Sponsorlara başlangıçta bu soruyu sormak, tartışmanın iş değerine odaklanmasına yardımcı olur ve siz ve proje ekibi için birincil odağı sağlamlaştırabilir. Ancak bunu sormak büyük olasılıkla daha birçok soruyu gündeme getirecektir.

Farlik, “Bunu, projenin son kullanıcılarına teslimatların ritmini, farklı paydaşların günlük/haftalık katılımını ve değeri kolaylaştırmak için planda değişiklik yapma becerisini tartışmak için bir fırsat olarak kabul edin” diyor.

Farlik, şöyle sorabileceğinizi söylüyor: “Üç haftada bir gözden geçirebileceğiniz çalışan bir ürüne sahip olmayı mı yoksa projenin sonunda incelemeniz için tüm çözümü teslim etmemizi mi tercih edersiniz?” Tekrarlanabilir veya yeniden üretilebilir süreçler için, sponsorlar genellikle öğeleri daha verimli bir şekilde tamamlamaya odaklanır. Bu sizi kazanılmış bir değer yönetimi yoluna götürecektir.

Öte yandan, sponsorların daha deneysel veya ampirik bir yineleme süreciyle ilgilendiklerini öğrenmek sizi destanlar, hikayeler, yayınlar ve özellikler hakkında bir tartışmaya yönlendirecektir.

 

  1. Hızlı bir şekilde yüzde 75’lik bir çözüm sunmayı mı yoksa yüzde 100’lük bir çözüm sağlamak için beklemeyi mi tercih edersiniz?

Bu soru, yukarıdaki faydalar sorusunun devamı olarak kullanılmalıdır. Paydaşların zaman sınırlaması kavramını anlamalarına yardımcı olur. Farlik, hibrit bir çözümü seçerseniz, iş kırılım yapısının hangi öğelerinin çevik bir yapı içinde sabit zaman paylarına sahip olacağını belirlemeli ve anlamalısınız, diyor.

Farlik, “Örneğin, yeni bir iş kolunun kurumsal veri yönetimi entegrasyonu, plana dayalı bir BT altyapı projesinin geri kalanından ayrılabilir ve en iyi panoları ve bilgileri yinelemek için iki haftalık sprintler halinde kurulabilir” diyor. Elbette bu, inşaat projeleri gibi bazı girişimler için geçerli olmayacaktır.

 

  1. Bu projedeki değişiklikleri yönetmeyi nasıl öngörüyorsunuz?

Tüm projeler organizasyona değişiklik getirmekle ilgilidir. Hibrit/plana dayalı/çevik proje yapılarında var olan mekanizmalar ve bu mekanizmaların onlar için günlük olarak ne anlama geleceği hakkında insanlarla konuşun.

Farlik, “Bir yönetici, tüm değişikliklerin kapsamlı bir şekilde belgelenmesini ve kendisi tarafından onaylanmasını istediğini söylüyorsa, ancak aynı zamanda ekibin ortaya çıkan gereksinimlere çok az belgeyle hızlı bir şekilde yanıt vermesini istiyorsa, o zaman anlayışında bir kopukluk vardır” diyor. “Projedeki değişikliklerin hem çevik bir ortamda hem de bir şelale ortamında kimin, neyin, neden ve nasıl uygulandığını, izlendiğini ve değerlendirildiğini anlamasına yardımcı olun.”

 

  1. Çevik (Agile) veya şelale ortamında çalışırken kendinizi ne kadar rahat hissedersiniz?

Hibrit, çevik ve şelale tabanlı yaklaşımlarda proje ekibini ve kilit paydaşlarınızın kendilerini nasıl hissedeceğini araştırın. Proje liderleri yaklaşımlarında giderek daha esnek hale geliyor – ancak bu, herkesin her zaman eşit derecede rahat hissedeceği anlamına gelmiyor. Birkaç paydaş veya ekip üyesi, herkes isterken kesinlikle belirli bir şekilde çalışmak istemezse, uygulamada aşılması gereken önemli engeller olabilir. Ekibiniz projenizin herhangi bir bölümünü çevik veya şelale tabanlı bir yaklaşımla ele almak istemiyorsa, hibrit bir çözüm masadan kalkar.

Tüm ekip belirli bir yaklaşımda anlaştıktan sonra bile, ayrıntıları erkenden tartışmak, çatışma veya kafa karışıklığının giderilmesine yardımcı olabilir. Örneğin hibrit, farklı departmanlar, paydaşlar ve kuruluşlar için çok farklı anlamlara gelebilir.

 

Tüm paydaşların aynı noktada olmalarını sağlamak için işe başlamadan önce proje yaklaşımı hakkında net beklentiler belirleyin.

Kaynak: https://pmipicks.pmi.org/content-page/dfb23569-40f7-4174-88f8-59a497b95155

Sizlerle bir araya gelmek ve birlikte daha fazla öğrenmek için sabırsızlanıyoruz.

Bizimle iletişime geçmeyin unutmayın: https://www.argegrupdanismanlik.com.tr/iletisim/

Katılımcı görüşlerimiz için: https://www.argegrupdanismanlik.com.tr/ne-dediler/

PMSpeed soru simülatörümüz için: www.pmspeed.com

#riskyönetimi #projectmanagement #projeyönetimi #işanalisti #businessanalysis #çevikprojeyönetimi #işanalizi #projectmanager #agile #agileprojectmanagement #pmp #projeyonetimi  #pmicertification #pmpcertification